Skip to content

Bintang, dan Masyarakat

July 12, 2011
Bintang-bintang di langit

Bintang-bintang di langit

Sumber gambar

[Menulis, sambil teringat scene-scene di Manchester yang telah berlalu. Oh, muhasabah kepada diri sendiri lebih dahulu. Kerana, perbincangan ini justeru terkena kepada diri sendiri. Kerana, adanya QS 61:2-3]

[Kalau ada masa, buka dahulu QS 49:13 part awal-awal, ada relevan dengan perbincangan kali ini]

Bintang-bintang yg ada di langit pada malam hari bukannya ada di situ dengan tujuan yang sia-sia, mahupun untuk tatapan kosong semata-mata.

Renung kembali, rakan-rakan!

Bisa jadi, bintang-bintang itu menjadi peneman bagi individu yang sunyi-sunyi. Kerana dia tiada teman. Dan tidak punya tempat untuk berkongsi luahan rasanya. Maka, bintang-bintang itulah yang menerangi harinya.

Tetapi, kita tidak ingin berbicara soal luahan perasaan dan cinta untuk perbincangan, kali ini. Cukuplah dengan karya2 agung di luar sana untuk berbicara tentangnya. Ada Anis Matta dengan ‘Serial Cinta’ beliau. Ada Ustaz Pahrol Mohd Juoi dengan ‘Tentang Cinta’ beliau. Ada Ustaz Hasrizal dengan ‘Aku Terima Nikahnya’ beliau. Dan lain-lain karya yang bisa berbicara dengan lebih fasih tentang cinta. Kali ini kita tidak berbicara soal itu, tetapi lain kali, bisa jadi kita berbicara soal itu. 🙂

Berbalik kepada bintang-bintang, mereka sebenarnya adalah sebuah karya monumental daripada Yang Maha Kuasa. Khas untuk kita, hamba-hamba yang sangat disayangi-Nya.

Bintang-bintang itu adalah simbol ‘harapan’. Kerana cahaya mereka itu menerangi kegelapan malam yang hitam pekat itu. Tanpa mereka, gelaplah seluruh alam ini. Tanpa arah. Dan tanpa panduan.

Mereka juga adalah simbol ‘kesatuan’. Karena mereka sama-sama berkumpul pada malam hari dalam satu bilangan yang masif, hinggakan langit tidak bisa melarikan diri daripadanya. Tanpa mereka, sunyilah alam ini. Tanpa penghuni. Dan tanpa makna.

Seperti bintang-bintang, kita sendiri adalah simbol-simbol…dalam menuju sebuah peradaban dunia yang baru. Yang akan memimpin dunia suatu hari nanti.

Untuk tahapan kita pada hari ini, cukuplah kita berbicara dalam konteks mujtama’, atau masyarakat, dalam bahasa Melayunya.

Kita adalah simbol ‘harapan’ dalam masyarakat kita. Kerana, kitalah yang menjadi saksi akan bergeraknya sebuah masyarakat itu, atau matinya sebuah masyarakat itu. Tanpa penglibatan kita dalam masyarakat, maka, masyarakat kita akan menjadi sebuah masyarakat yang punyai bilangan ahlinya, tetapi tanpa arah tuju.

Kita juga adalah simbol ‘kesatuan’ dalam masyarakat kita. Kerana, kita yang berbilang latar belakang inilah yang sama-sama hidup dalam sebuah kawasan. Yang sama-sama berjumpa, duduk, dan berbicara antara satu sama lain. Berkumpulnya kita, bisa membentuk sebuah masyarakat yang hidup harmoni, dan bahagia.

Masyarakat yang ‘hidup’, ialah masyarakat yang mengenali antara satu sama lain. Ya, kenal! Dan saling memahami. Mana mungkin kita bisa membentuk peradaban dunia, jika kita tidak mengenali antara satu sama lain?

Salah satu basis kepada sifat ‘Mutsaqqaful Fikri’ atau ‘Luas Ilmu Pengetahuan’ ialah ‘knowing one thing about everything’, selain daripada ‘knowing everything about one thing’. Di mana, mengenali the basics of ahli masyarakat itu sudah memadai untuk memenuhi basis yang pertama, daripada tidak kenal langsung. Bukan hanya untuk orang-orang di atas, tetapi untuk orang-orang di bawah.

Nah, boleh rujuk semula QS 49:13. Bahagian awal-awal. Dan lagi elok kalau disambung sampai akhir ayat. 🙂

Juga, doakan agar saya dapat menjadi orang yang beramal ya. 🙂

Menulis di persinggahan.

Siap ditulis pada 2.56 pagi, 29 Jun 2011 di Changi Airport, Singapore.

Bersendiri, ditemani penungguan 14 jam sebelum flight pulang ke Penang.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. anahasanah permalink
    October 13, 2011 9:21 am

    moga terus istiqamah..moga terus dapat memberi~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: