Skip to content

Cinta dan Pahlawan

April 14, 2011
Di Stadium Melawati, Shah Alam - Program Save Gaza (Januari 2009)

Di Stadium Melawati, Shah Alam - Program Save Gaza (Januari 2009)

Dalam sejarah peradaban dunia yang tidak pendek itu, ada tercatat nama-nama pahlawan agung. Pahlawan-pahlawan agung yang telah menggoncang dan mengubah dunia dengan tangan mereka sendiri. Dan, mereka tidak akan luput daripada ingatan manusia. Kematian sekalipun tidak akan pernah mampu membina tembok pemisah antara mereka dan insan-insan yang masih menghembuskan nafas atas bumi ini.

Persoalannya, apakah motivasi mereka untuk menggapai kegemilangan yang telah dikecapi itu? Apakah dorongan yang telah menarik mereka semula ketika mereka jatuh dan seakan-akan kelihatan tiada langsung harapan untuk bangkit?

Mudah sahaja jawapannya. Ketika Allah SWT menurunkan rahmat-Nya yang tersimpan rapi dalam istilah ‘cinta’ kepada insan-insan terpilih, justeru, itu mengubah mereka daripada menjadi orang biasa menjadi sang pahlawan yang bisa mencorak suatu peradaban dunia yang baru. Dan mereka bukanlah hanya mimpi yang tidak sudah-sudah, tetapi merekalah realiti!

Muhammad SAW misalnya, telah mengeluarkan tamadun manusia yang berada dalam kegelapan dan durjana, dan telah membina asas kepada sebuah tamadun yang gilang-gemilang, yang akhirnya memegang tampuk kekuasaan dunia. Ya, kekuasaan dunia! Motivasi baginda hanyalah satu, iaitu cinta kepada sang Pencipta, yang telah menurunkan ayat-ayat cinta-Nya kepada baginda, yang telah memberikan mata, telinga, dan mulut kepada baginda untuk hidup. Cinta agung yang telah mengalir masuk dan menjadi sebahagian daripada darah daging baginda, yang menjadikan baginda tidak pernah lelah berdakwah siang dan malam kepada manusia di jazirah Arab suatu ketika dahulu. Itu semua dilakukan baginda kerana cinta! Dan kesannya sampailah ke hari ini, 1400 tahun selepas usaha-usaha baginda berlangsung. Lihatlah, di mana-mana sahaja ada Islam!

Lihat pula pada As-Syahid Imam Hassan Al-Banna. Kondisi masyarakat yang semakin runcing pada zamannya telah menggerakkan pemikiran dan sendi-sendinya untuk menegakkan semula apa yang haq dan menumpaskan yang batil. Justeru, sebagai salah satu wasilah untuk menyebarkan yang haq ini, beliau telah menubuhkan gerakan Islam yang diberikan nama Ikhwanul Muslimin. Semuanya dilakukan kerana cinta kepada al-haq. Cinta kepada sang Pencipta. Mereka yang tidak punyai rasa cinta ini sudah pasti tidak akan punyai semangat dan tekad yang membara seperti yang ada pada diri beliau, tetapi sebaliknya hanya akan duduk, berdiam diri dan menjadi sebahagian daripada statistik ‘orang yang Islam yang tidak Islam sepenuhnya’. Lihatlah kesan dakwah beliau pada hari ini. Gerakan Ikhwanul Muslimin telah tersebar menjadi harokah Islamiyah yang terbesar di dunia, dan telah tersebar ke lebih daripada 80 buah negara.

Lihatlah pula kepada As-Syahid Syaikh Ahmad Yassin. Ya, beliau lumpuh. Ya, beliau lemah secara fisik jika dibandingkan dengan jutaan manusia di atas muka bumi ini. Namun, tidak ada insan yang masih hidup pada hari ini yang akan pernah bisa menyaingi semangat beliau. Tidak ada! Kelemahan fisik tidak akan pernah bisa menjadi halangan, andai jiwamu seteguh dan sekukuh gunung, yang berterusan menjadi pasak atas muka bumi ini. Dalam kondisi fisik yang sebegitu, beliau masih mampu menggagahkan diri untuk bangkit dan menggetarkan sang Zionis laknatullah. Intifadah dan penentangan dilakukan. Semuanya dilakukannya kerana cinta beliau yang kukuh terhadap kiblat pertama umat Islam. Juga, cinta yang tidak pernah berhenti kepada janji syahid. Cinta yang tulus kepada sang Pencipta… Dan ingat, kita sedang berbicara dengan insan yang lumpuh fisiknya, tetapi punyai jiwa besar yang bersinar dengan sangat terang, mengalahkan kesemua bintang di alam semesta ini.  Hinggakan, sang Zionis perlu membunuh beliau dengan misil daripada helikopter Apatche, lantaran ketakutan dan kegerunan mereka kepada beliau. Perginya beliau tidak menghentikan perjuangan di bumi Palestin, namun beliaulah yang menjadi teladan kepada para pejuang di Palestin, yang bercita-cita untuk menamatkan riwayat sang Zionis di bumi mereka.

Para pahlawan agung ini pada hakikatnya, telah melakukan kontribusi yang teramat besar di atas bumi ini, agar mereka akhirnya dapat bersama-sama memacu cinta di syurga yang kekal abadi.

Nah, anda masih lagi meragui kehebatan cinta? Tanpa cinta, maka tidak akan pernah wujud pahlawan-pahlawan yang mencorak peradaban dunia…

___

Kamal Haziq,

Siap ditulis dalam perjalanan di atas tren dari Toulon ke Marseille, 13 April 2011, 12.32 tengah hari.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. April 14, 2011 5:47 pm

    Mari membina himmah kita yang kadang-kala lesu! Bersemangat aku baca tulisan ini.
    Pabila himmah kita tinggi, kita tarik ikhwah2 & sahabat2 kita yg lain turut sama meningkatkan himmah.
    Pabila himmah kita rendah, bersegeralah bertaubat, kerena ianya adalah kelemahan kita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: